Locatie
Doelgroep
Groene-vrijdag-logo-oranje-3

Elke 5 weken organiseren Adriaan Mosterman en Annemiek Wiegman van Team Klimaat Actief! de Groene Vrijdag. Zwollenaren laten elkaar zien wat ze concreet gedaan hebben om Zwolle groener en klimaatbestendiger te maken.

De Groene Vrijdagen door en met Zwollenaren zijn altijd inspirerend. De ene keer presenteert een inwoner hoe hij of zij de woning of tuin heeft vergroend. De andere keer een buurtinitiatief dat honderden daken groen laat kleuren. Of een school die hun schoolplein groener en koeler heeft gemaakt. Elke sessie sluiten weer andere mensen aan voor een tip of een handig contact. Zo helpen inwoners elkaar om de stad meer natuur terug te geven.

Terugblik Groene Vrijdag 8 juli (Insta)
De Groene Vrijdagen worden sinds 2019 georganiseerd. In 2022 zijn de Groene Vrijdagen op de onderstaande data (naar onder scrollen), steeds van 16:30 tot 17:30.

Groene Vrijdag en Team Klimaat Actief zijn ontwikkeld door het Climate Campusnetwerk, als samenwerkingsvormen door en voor inwoners. Inwoners worden daarbij geholpen door professionals en organisaties, zoals woningcorporaties, overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers die daardoor ook gestimuleerd worden om elkaar op te zoeken. Zo werken we samen aan een groene, koele en waterbestendige stad met meer natuur. En zijn we opgewassen tegen klimaatverandering.

Deze samenwerkingsvormen worden in de hele regio gestimuleerd en zijn tot dusver met name in Zwolle van de grond gekomen. Interesse vanuit een andere gemeente in de IJssel-Vechtdelta? Je bent van harte welkom om samen te onderzoeken hoe we dit op meer plaatsen van de grond krijgen. Neem contact op met Annemiek Wiegman van Team Klimaat Actief.

IMG_8412
Inwoonster Anke Jansen van Duurzaam Holtenbroek werkt samen met medeinitiatiefnemers aan een hittestressbestendig Holtenbroek

Bekijk hier de terugblikken en data in 2022
Er is al heel veel bereikt in Zwolle door een groeiende groep inwoners! Benieuwd welke resultaten? Klik op de blauw gemarkeerde data voor de terugblikken van dit jaar (in PDF). De nog komende Groene Vrijdagen vind je hieronder ook.

  • 16 september
  • 21 oktober
  • 25 november
  • 30 december

De Groene Vrijdagen worden bezocht door betrokken inwoners uit Zwolle en omgeving. Deze groep is sinds de start enorm gegroeid, in elke wijk van Zwolle zijn nu allerlei buurtinitiatieven waar jij je ook bij kunt aansluiten. Vraag ernaar bij Annemiek Wiegman of Adriaan Mosterman.

Ook enthousiaste ambtenaren van gemeente Zwolle, Waterschap Drents Overijsselse Delta en Provincie Overijssel doen mee. Na afloop krijgen de deelnemers de presentaties (terugblikken) gemaild. Zo blijf je op de hoogte, ook als het deelnemen even niet uit komt. Vaak zitten er inspirerende en informatieve linkjes in verwerkt naar filmpjes en websites.

De Groene Vrijdagen zijn laagdrempelig. Het kost niets en je kunt komen wanneer het uitkomt. Bijvoorbeeld omdat je het leuk vindt om te zien wat anderen doen. Of omdat je wilt laten zien hoe mooi je tuin of straat is geworden. Omdat je medestanders zoekt voor je initiatief, of wilt leren hoe anderen het hebben aangepakt. Je bent welkom!

Je kunt de Groene Vrijdagen ook volgen op de Facebookpagina en Instagram. De presentatie wordt altijd afgesloten met een korte toelichting op de acties die op de shortlist staan voor de komende 5 weken. Zo weet je of je er volgende keer bij wilt zijn.

Zo doe je mee!

Wil je één keer (of vaker) meedoen? Neem dan contact op met Annemiek Wiegman van gemeente Zwolle. Zij zal je uitnodigen en na afloop de presentatie toezenden.

Oproep

Heb je ook een mooie actie voor de shortlist waar je wel of geen hulp bij nodig hebt. Mail ons! Dan bekijken we hoe we je kunnen helpen en met jouw voorbeeld andere Zwollenaren kunnen helpen.

Presentaties

Download hieronder de presentaties van de voorgaande jaren (in PDF):

2021

2020

2019

Onze initiatieven

Bekijk onze initiatieven