Dit zijn mogelijke, fictieve gebeurtenissen in de toekomst die het gevolg van klimaatverandering kunnen zijn. Ze berusten niet op waarheid maar zijn ontleend aan de actualiteit en vervolgens is er een verhaal van gemaakt om de escaperoom beleving te versterken.

25 juli 2019

Het nationale hitterecord stond op 39,3 °C. Deze temperatuur werd woensdag 24 juli gemeten in Eindhoven. Nog nooit eerder heeft het KNMI zo’n hoge temperatuur in Nederland gemeten.

Dit nieuwe hitterecord werd donderdag 25 juli opnieuw verbroken. Lees ook: Temperatuur door historische grens van 40°C.

Eerder op de woensdag werd om 14.57 uur na bijna 75 jaar het hitterecord verbroken met 38,8 °C in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. Daarna bleef de temperatuur stijgen. Uiteindelijk gaat Eindhoven er met het record vandoor, op de voet gevolgd door Gilze-Rijen, Arcen en Ell. Op die drie KNMI-weerstations werd het 39,2 °C. Op donderdag ging het record opnieuw naar Gilze-Rijen waar om 14:40 39,4 °C werd gemeten en het kwik bleef stijgen tot 40,7 °C.

Het oude record dateert van 23 augustus 1944. Toen werd in Warnsveld (Gelderland) 38,6 °C gemeten. Dat record is na 75 jaar gesneuveld. 

In ieder geval tot en met vrijdag heeft het hele land te maken met extreme hitte. Hiervoor is code oranje van kracht, in het Waddengebied geldt code geel.