Laat je bijpraten over recente ontwikkelingen, of pak zelf het podium op deze speciale editie van Climate Campus Connects!

Op 1 juni organiseren we als kersvers programmabureau van Climate Campus het Podium Climate Campus! Een netwerkevenement waarbij we partners het podium willen bieden om ontwikkelingen en activiteiten uit de IJssel-Vechtdelta te delen met het netwerk.
 
We bouwen voort op de ontbijtsessie Climate Campus Kennisagenda van 29 september, waarbij partners ons zullen bijpraten op de ontwikkelingen rondom de kennisagenda-thema’s: Governance & Samenwerken, Zoetwater deltaregio Zwolle, Nature based solutions, Burgerparticipatie & sociale innovatie, Klimaatbewust gedrag en Hitte stress, sponswerking en groenedaken. Welke thema’s precies uitgelicht zullen worden, hangt af van jullie inbreng!

Praktische informatie

Locatie: Bij Hanz, Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle
Datum: 1 juni
Tijd: 14:30-17:00, waarna afgesloten met een borrel.  

Hackathon voor studenten
Daarnaast biedt deze bijeenkomst de kans om een vraagstuk in te brengen waar een groep internationale studenten mee aan de slag kan tijdens een Hackathon, georganiseerd door Windesheim, Zone College Twello en Cibap op 12 juni. Onderaan deze uitnodiging lees je hier meer over!

Heb jij iets te delen met het netwerk over één de thema’s van de kennisagenda? Hoor je graag wat er in de regio speelt op gebied van klimaatadaptatie? Of heb je een mooi vraagstuk waar de toekomstige generatie hun hoofd over kan breken? Meld je dan aan voor het netwerkevenement op 1 juni!

Input leveren voor het Podium of voor de Hackathon doe je door een mailtje te sturen naar info@climate-campus.nl, dan reserveren wij een plekje in het programma voor jouw presentatie of vraagstuk!

Programma

14:00 – 14:30 
Inloop
14:30 – 15:00 Aftrap met inleiding over de Hackaton voor studenten
15:00 – 16:30 Podium Climate Campus: deelsessies Kennisagenda (met koffiepauze)
16:30 – 17:00 Terugblik en afsluiting
17:00               Borrel

Deelsessies

Renate Postma – Gemeente Zwolle

‘Zwolle als Water Cycle City’ en ‘Digital Solutions for Climate Adaptation’: twee voorbeelden van initiatieven waarvoor een aanvraag loopt binnen de Europese Interregsubsidie voor ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Renate Postma van de Gemeente Zwolle gaat graag met jullie in gesprek over deze subsidie en deze initiatieven: zijn er partners die zich willen aansluiten bij deze initiatieven? Of zijn er nog andere initiatieven interessant voor deze subsidie?

Ger Pannekoek – EWB Urban Rainshell

In tijden van droogte en in tijden van heftige regenval moeten we slim met ons regenwater omgaan! Dat begint met regenwater opvangen in natte tijden. Door dit regenwater op te vangen en te zuiveren zijn nuttige toepassingen voor dit water denkbaar! EWB Circular Rain doet dit op een natuurlijke en circulaire manier. Hierover praat Ger Pannekoek jullie graag bij.

Leander Ernst – Gemeente Raalte

Inzicht in transitiepatronen kunnen ons helpen om de transitie naar een klimaatrobuuste IJsselvecht-Delta in een stroomversnelling te brengen. Leander Ernst van de gemeente Raalte presenteert een tool die gebruikt wordt in onderzoek naar de transitie naar een Circulaire Economie. Geeft deze tool daadwerkelijk inzicht in transitiepatronen? En kan deze ook breder worden ingezet? Bijvoorbeeld voor klimaatadaptatie?

Marina Bosman – Dakbloemenweide

“We mogen ons weer verheugen op een hete zomer, waarbij de hitte regelmatig wordt afgestraft door plensbuien”, vertellen de meteorologen van Weeronline! Een biodivers dak kan hierbij een uitkomst bieden. Marina Bosman van de Zwolse onderneming Dakbloemenweide vertelt jullie meer over hoe je je huis koel houdt in de zomer én een hoop regen op kunt vangen met een heuse dakbloemenweide. En dat het nog goed is voor de biodiversiteit én een lust is voor het oog is ook mooi meegenomen!

Adriaan Mosterman – Team Klimaat Actief

Hoe benut je de energie van inwoners? Wat maakt dat ze zich willen inzetten voor een klimaatadaptieve leefomgeving? En hoe zorg je dat deze energie zich op grotere schaal verspreidt? Deze aspecten van burgerparticipatie komen aan bod in de deelsessie van Adriaan Mosterman van Team Klimaat Actief.

Marieke van Zanten – Het Oversticht

Hoe gingen we vroeger om met water? Hoe werd het benut, afgevoerd en geweerd? Kunnen we die kennis gebruiken voor de huidige opgaven? En hoe dan? Marieke van Zanten van Het Oversticht neemt je graag mee in het project Proeftuin Opgewekt waarin wordt onderzocht hoe landgoederenzones kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie en energieopgaven.

Studenten aan de slag met jouw vraagstuk? Geef input voor de Hackathon

Heb je een mooi vraagstuk liggen waar je studenten mee aan de slag wilt laten gaan? Geef dan input voor de studenten-Hackathon over o.a. duurzame steden en gemeenschappen! De Hackathon wordt georganiseerd door Windesheim, Zone College Twello en Cibap en is op 12 juni.

Een groep van internationale vmbo/VO studenten uit Roemenië, Spanje en Oeganda gaan een hele dag aan de slag met verschillende “Hoe kunnen we…”-vragen. Een uitgelezen kans om jouw vraagstuk voor te leggen aan deze groep creatieve jonge mensen!
De leerlingen en studenten ontwikkelen innovatieve ideeën en bouwen eventuele prototypes om bij te dragen aan jouw vraagstuk. Deze worden aan het einde van de dag gepresenteerd.

Heb jij een interessant vraagstuk voor deze studenten? Mail ons dan op info@climate-campus.nl. Tijdens Podium Climate Campus op 1 juni zullen we deze vraagstukken voorbespreken.

De thema’s waar de studenten tijdens de Hackaton aan werken zijn:

  • Waste management (circulaire economie)
  • Duurzame landbouw (voedselzekerheid)
  • Armoede (ongelijkheid)
  • Duurzame steden en gemeenschappen