Dit zijn mogelijke, fictieve gebeurtenissen in de toekomst die het gevolg van klimaatverandering kunnen zijn. Ze berusten niet op waarheid maar zijn ontleend aan de actualiteit en vervolgens is er een verhaal van gemaakt om de escaperoom beleving te versterken.

2 juli 2011

In Zwolle zorgde een enorme wolkbreuk voor wateroverlast. Verschillende straten in Zwolle en omgeving kwamen blank te staan. De wolkbreuk zorgde voor een neerslag van bijna 30 millimeter. Op verschillende plekken moest de brandweer uitrukken om het water weg te pompen. Experts vreesden dat de brede voetgangerstunnel onder het station zou onderlopen maar dat bleef de stad gelukkig bespaard.

Op sociale media delen Zwollenaren foto’s en video’s over de bui. Naast een toename van warme, droge zomers wordt het ook steeds natter in Nederland. Want door de opwarming valt er ook meer regen. Hierdoor zien we bijvoorbeeld niet alleen vaker nat weer in de herfst of winter, maar ook hoosbuien in de zomer.

Kopenhagenbui: 1 miljard euro schade

In Kopenhagen ging het er nog veel extremer aan toe. Het is al de tweede zomer op rij dat de Deense hoofdstad door een extreme wolkbreuk getroffen is. Met maar liefst 150 millimeter in twee uur was het de heftigste bui sinds de metingen rond 1850 begonnen. Delen van de stad stonden blank en het water bedreigde kritieke infrastructuur zoals het elektriciteitsnet, tunnels en ziekenhuizen. Talloze kelders liepen vol, waaronder ruimtes met computers van hulpdiensten. De schade was enorm, verzekeraars werden geconfronteerd met circa een miljard euro aan claims. Doordat rioolwater zich met drinkwater mengde, moesten de 1,2 miljoen inwoners nog wekenlang hun water koken voordat ze het konden gebruiken.

Kopenhagen-bui

Volgens de huidige modellen valt zo’n extreme bui gemiddeld eens in de 1000 jaar en dat kan op iedere willekeurige plek zijn. Toch bewijst de Kopenhagenbui dat dit ook morgen in Zwolle kan gebeuren. Experts hebben in een model berekend wat dit zou betekenen. Op de Zwolse Klimaatatlas is precies te zien hoeveel schade er kan ontstaan bij zo’n extreme hoosbui. Complete straten, huizen en tunnels komen blank te staan. Als de stad zich niet aanpast aan het nieuwe klimaat, zou de schade kunnen oplopen tot 50 miljoen euro.

Bekijk ook: Zes keer beelden van eerdere overstromingen in Zwolle