Dit zijn mogelijke, fictieve gebeurtenissen in de toekomst die het gevolg van klimaatverandering kunnen zijn. Ze berusten niet op waarheid maar zijn ontleend aan de actualiteit en vervolgens is er een verhaal van gemaakt om de escaperoom beleving te versterken.

2 september 2018

Zwolle – Al in de loop van juli werd in 2018 de droogte steeds vaker onderwerp van gesprek. Kranten berichtten over de effecten op flora, fauna en het risico op bosbranden. Weermannen wezen op 1976, toen de zomer een droogte kende die in het Nederlandse klimaat maar een keer per honderd jaar voorkomt. De zomer van 2018 is half juli al hard op weg om alle records te verpulveren. Gisteren heeft het KNMI de balans opgemaakt en de zomer van 2018 gepresenteerd.

De zomer van 2018

Wie had kunnen denken dat 2018 een van de droogste jaren ooit zou worden? Een jaar dat begon met zo’n zware storm op 3 januari, dat voor het eerst in de geschiedenis alle vijf grote stormvloedkeringen tegelijk dicht moeten

Mei werd met bijna 280 zonuren en een gemiddelde temperatuur van 16,4 graden de warmste ooit gemeten sinds de start van de metingen in 1901. Maar omdat regen uitbleef, werden de effecten van het droge weer al merkbaar.

Op 29 mei noteerde De Bilt de eerste tropische dag (30oC)

Het beetje regen bood de julimaand geen soelaas voor de droge akkers en straten. Juli kwam met een temperatuur van 20,7 graden in de top 3 terecht van warmste julimaanden ooit. Juli zou ook de zonnigste maand ooit worden. Met 341 uren scheen de zon haast onafgebroken.

De aanhoudende droogte was een bron van zorg. Grasvelden kleurden geel en mensen die hun tuintje groen wilden houden, moesten dagelijks sproeien. Gemiddeld over het hele land viel er in de gehele maand slechts 10 millimeter neerslag. In De Bilt nog minder: 5,3 millimeter, waarvan 5,2 mm op 28 juli. Nooit was er in juli zo weinig regen gevallen.

Normaliter volgt na een lange en droge periode een weersverandering, maar in 2018 gebeurde dat niet. Tot ver in augustus bleef het warmer en warmer worden en liet de regen op zich wachten. Het gevolg: een oplopend neerslagtekort.

Bekijk ook: https://wetenschap.infonu.nl/weer/189941-de-droge-zomer-van-2018-wat-zijn-de-gevolgen.html