Dit zijn mogelijke, fictieve gebeurtenissen in de toekomst die het gevolg van klimaatverandering kunnen zijn. Ze berusten niet op waarheid maar zijn ontleend aan de actualiteit en vervolgens is er een verhaal van gemaakt om de escaperoom beleving te versterken.

20 juli 2033

Er is een toerisme-boost in Oost-Nederland, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten die gisteren zijn gepresenteerd door Marketing Oost. Met name de negen Hanzesteden zijn er niet meer weg te denken als vakantiebestemming op de groeiende Nederlandse toerismekaart. Marketing Oost-Nederland heeft een groei berekend in internationaal toerisme van 50 procent. De ambitie is nog steeds dat iedere Hanzestedeling profiteert van toerisme: bewoners, bezoekers en bedrijven in de brede Hanzeregio.

“Toerisme wordt niet ingezet als doel, maar als middel voor ontwikkeling in de Hanzesteden en het achterland. Iedere Hanzestedeling heeft in 2035 profijt van toerisme met de Hanzesteden als jaarrond ‘cultureel erfgoed hotspot’ waar de Hanzesteden met recht trots op zijn. Als leefgebied voor bewoners, als marktgebied voor bedrijven én als topbestemming voor toeristen, van binnen en buiten de grenzen.” Dat stelt Brandmanager Elizabeth Stoit van Marketing Oost.

Eeuwenoude samenwerking
Elizabeth Stoit: “We werken 57 jaar samen in ons toeristische samenwerkingsverband van Hanzesteden, maar eigenlijk is de samenwerking 800 jaar eerder ontstaan aan het begin van de Hanzetijd. Dat Hanze-DNA van samenwerken en pragmatisme zit er nog steeds in. Dat heeft ons goed door de Coronacrisis heen geholpen. Dat en de steeds aangenamere vakantietemperaturen in deze regio.”

Na de toerismecrisis van de jaren ‘20, die volgde op de uitbraak van Corona is het jaren moeizaam geweest. Zodra het virus weer opflakkerde, doofde het toerisme. Het vaccin, dat in 2022 al voor het eerst werd ontwikkeld in Leiden bleek nog jaren onbetrouwbaar en is pas in de afgelopen 3 jaar efficiënter geworden. Vooral Oost-Nederland profiteert daarvan nu zomertemperaturen net zo aangenaam zijn als destijds rond de eeuwwisseling in Bordeaux.

Daar, in Zuid-Frankrijk en vooral in Spanje en Zuid-Italië houden woestijntemperaturen de toerist op afstand. Zelfs inwoners van Zuid-Europa trekken als het even kan weg naar Noordelijker streken.

Deze zomer kunnen we bijna het dubbele aantal toeristen verwachten van vorig jaar, meldt ook het Nederlands Bureau voor Toerisme. Wel is droogte, naast wateroverlast een blijvende uitdaging geworden.

Gemiddeld beginnen de zomers in Nederland vroeger met de eerste warme dagen die al beginnen in april, en de laatste tot ver in september. Veel hotels en campings zijn al volgeboekt voordat het zomerseizoen überhaupt is begonnen. Vergelijk dat eens met 2019. Toen waren er 20,1 miljoen internationale bezoekers in Nederland, de helft minder ten opzichte van dit jaar. Zo’n 80% komt uit Europa, en bijna 35% zijn onze Duitse of Belgische buren. Ruim 40% komt uit Zuiden-Europa. Het wordt er dus voorlopig niet rustiger op in ons landje. Maar als je kijkt naar de jaarlijkse omzet uit het toerisme is dat zo erg nog niet.