Dit zijn mogelijke, fictieve gebeurtenissen in de toekomst die het gevolg van klimaatverandering kunnen zijn. Ze berusten niet op waarheid maar zijn ontleend aan de actualiteit en vervolgens is er een verhaal van gemaakt om de escaperoom beleving te versterken.

13 juni 2028

Het noodweer dat Oost-Nederland gisteravond en vannacht trof was ongekend. Nooit eerder viel er zoveel regen met hagelstenen van 2 tot wel 4 centimeter groot. De gemeente Zwolle werd het zwaarst geraakt, met onstuimige buien met lokaal meer dan 165 millimeter neerslag per twee uur. De schade loopt naar de eerste schattingen in de miljoenen.

Veel straten in de lager liggende delen van de stad werden compleet overspoeld. Water klotste over de kaden in de binnenstad en ook de oevers langs het Zwarte Water en de Vecht hielden het niet droog. Maar ook elders in de stad stonden straten blank en bestuurders op de snelweg hadden de auto enige tijd op afritten en onder viaducten gezet vanwege een verminderd zicht. Vanwege waterschade zijn in delen van de stad winkels en zelfs scholen gesloten.

Ook het station en de brede voetgangerstunnel onder het station zijn ondergelopen waardoor inwoners van Zwolle Zuid niet meer van en naar de andere kant konden komen. Treinreizigers kwamen vast te zitten en fietsers konden door ondergelopen fietstunnels nauwelijks nog op hun bestemming komen. Ook aan het spoor heeft de storm grote schade toegebracht.

Weerinstituut KNMI had het zware onweer al voorspeld, met forse windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur en hagelstenen van 2 tot 4 centimeter. Daarbij werd de zwaarste code oranje afgekondigd. Wellicht heeft dat ertoe geleid dat er meer dan 5000 meldingen binnenkwamen op de Nattevoetenkaart, die daardoor overbelast raakte en even uit de lucht ging.

Experts vrezen dat dit het duurste noodweer geweest is in de geschiedenis van Zwolle. De fietsenkelder bij het station, die in 2020 is uitgevoerd als noodwaterberging bleek heel goed zijn werk te hebben gedaan. Daarmee is een miljoen schade voorkomen want de wijk Assendorp is niet ondergelopen. De roep om dit soort maatregelen om de stad beter bestand te maken tegen dit soort stormen klinkt als nooit tevoren. Het gemeentebestuur heeft al aangekondigd dat naast de gemeente ook inwoners en bedrijven op eigen terrein meer verregaande maatregelen moeten nemen, want daar zijn zij aan zet.

Zwaarste buien deze eeuw: